teisipäev, november 22, 2011

Sellest, et "Olemas on vaid lood, mida mäletatakse"

Stories only exist when remembered_railsOlemas on vaid lood, mida mäletatakse

Stories Only Exist When Remembered | Historias que so existern quando lembradas

Rež: Julia Murat

Programm: Foorum
Päritolu: Argentiina, Brasiilia, Prantsusmaa

Filmi tegevustlik toimub hääbuvas külas, kus on vaid vanad inimesed. Päevast päeva on neil samad tegevused, samad rajad, samad kohtumised - päevad on muutunud niivõrd eelmiste sarnaseks, et isegi omavaheline suhtlus on pidev kordus või puudub üldse. Millest sa ikka vestled, kui kõik on nagu ikka..

Sellesse muutumatusesse saabub aga Noor Inimene - mööda vana raudteed matkanud fotograaf Rita, kes palub kohaliku leivameistri juures öömaja ja satub nende päevade jooksul küla ning selle inimeste eluga tutvuma.

 Stories only exist when remembered

See on aeglase tempoga film ja pigem tunnetuslik kui väga süžeele rõhuv. Vaiksed ja aeglsed hallipäised inimesed oma harjumuspärastes toimetustes, väsinud ilmega majad, rohtunud raudtee. Taamal on vaid mäed ja metsad ning muud maailma ei näigi olemas olevat. Ega aega. Hoolimata sellest, et kõigel on lõhn "nagu vanasti", on see esitatud nii rahuliku ja loomulikuna ning tundub tänapäevasema elukeskkonnaga võrreldes  meeldivalt vähepretensioonikana. Nii peategelane kui ka vaatajad satuvad mõtlema sellele, mida me tegelikult elult tahame..

 Stories only exist when remembered_wagon

Huvitav on ka jälgida, kuidas ja mida Rita pildistab, ja püüda mõista ta soove ja eesmärke. Kaasaegse kaamera asendamine primitiivse pin-point kaamera vastu näib sammuke lähemale sellele "vanasti"-elule tema ümber. Kas see on samm on vaid tuju, eksperiment või püüd leevendada seda, et ta olevat "sündinud valesse aega"?  Tema võetud fotod näivad aga veel vanaaegsemad kui pildistatu ja pigem rõhutavad nende vanust ja mööduvust - aja peatamise asemel lükkab fotograaf aja käima.

"Olemas on vaid lood mida mäletatakse" on minu jaoks tänavuse Pöffi seninähtud filmidest selgelt parimate seas, pakkudes nii silmailu kui mõtteainet ja mõjudes nagu hea unenägu.

Huvitatud saavad seda filmi lähiajal veel näha, sh viimasel seansil koos režissöör Julia Murat kommentaaridega. Soovitan soojalt seda võimalust kasutada:

  • neljapäev 24.11 kell 17:00, Kosmos 2, Tallinn
  • teisipäev 29.11 kell 21:45, Coca-Cola Plaza 6, Tallinn

Hinnang: 9/10

Sildid: ,