kolmapäev, märts 12, 2008

Sellest et vahel tuleb asju ümber hinnata..

Käesolev nädal on tõe nädal. Pidevalt selgub mind ümbritsevate inimeste kohta omadusi, mis seni varjul püsinud või vähedomineerivad olnud. Neile, kes tahavad minuga suhelda (ei, väike rumal juhukülaline, sa EI pea tahtma minuga suhelda. .... Ei, väike rumal juhukülaline, sa EI pea selles veendumiseks 10 postitust aiaaugust rääkima. .. JAH, väike rumal juhukülaline, sa võid lihtsalt minna delfit lugema.), järgnevalt pisike õpetussõna ehk loetelu asjadest, mille peale ma ehk teiega suhtlemist väga ei pruugi väärtustada:

  • Solvumine
    Kui keegi solvub minu pihta põhjuseta või eriti silmatorkava-kõrvakarjuva (loe:halva) põhjendusega ja plaanib seda kuidagi häirival moel välja elada, siis on täiesti ilmne, et  ma ei taha temaga sel ajal suhelda. Loe ka punkte Labasus, Lollus, Draama.
  • Labasus
    Palun, räägi, kuidas sa kellelegi "molli sõitsid" või näita kui osavalt sa oskad tänaval pudelit puruks visata või räägi iga päev teemadel "your favorite ____ sucks" või süüdista kedagi asjades, milles nad süüdi olla ei pruugi, või vaimustu rõvedatest piltides ja edasta neid teistelegi või ..
    Ma parem ei jätka seda loetelu, enamik meist tunneb need seigad ära kui kohtab.. ja püüab ASAP unustada.
  • Lollus
    On aktsepteeritav, et leidub palju fakte, mida sa ei tea, ja asju, mida sa ei oska. Mitte keegi ei tea kõigest kõike. Samuti on aktsepteeritav, kui sa ei saa asjadest aru, kui neid sulle käigult läbi tuule-telefoni-pitsa (või muul keerulisel moel või ebamugavas keskkonnas) seletatakse. Lollus väljendub pigem selles, kui sa ei suuda mõista implikatsiooni ja ekvivalentsi erinevust (sisuliselt, sõnu võid mitte teada), seda et fakt A kohta ei pruugi kehtida B kohta jms. Lollust on märgatavalt raskem tuvastada kui labasust ..
  • Solvamine
    Solvamine on tegelikult ok. Lase käia, kuid tea, et solvumine on solvuja probleem ja solvajat ei saa süüdistada solvamises kui sellises. Kui solvang (misiganes kujul see ka ei ole) solvatut häirib, siis üldjuhul tähendab see seda, et solvajal oli õigus, aga sa ei taha seda tunnistada või laiemale avalikkusele edastada. Vahel juhtub ka stsenaarium 2: solvajal ei ole küll õigus, aga fakt, et ta ilmse valega solvata üritab võib sundida solvajat ümber hindama. Tasub märkida, et see, kas solvajal on õigus või mitte teab solvatav solvajast enamasti märgatavalt paremini ja solvajale SAAB vastavalt olukorrale ette heita labasust või lollust.
  • Draama
    Taas ehe näide sellest, kui loomingulised inimesed oskavad olla. Minu senine praktika näitab, et kui keegi loob tühjalt kohalt mingi probleemi, siis suudab ta neid tekitada ka hulgim. Enamasti kehtib ka ebameeldiv tõik, et ta hakkab SIND nendesse värskelt väljamõelsud probleemidesse kaasama ja ehk isegi ootab, et sa reageeriks neile kuidagi. Sellist tegelast on näiteks kirjeldatud õpetlikus teoses Things Rachael and I argue about (täh lingiedastajale). Draamavaba elu on lihtsalt niivõrd mõnusam .. miks inimesed seda ei mõista ? Sport, maivõi.
    Btw, märterlus on üks häirivamaid draama alaliike. Ma ei talu neid aktiivseid wannabe-kannatajaid!
  • Ärakasutamine
    Seda esineb nii harva, et pole ehk siin kommenteerimist väärt. Või siis ma ei saa aru ? Hmm. Kui ma ei saa aru, siis ei ole ärakasutamine ;-)

Antud loetelu ei ole kindlasti lõplik, sest universum suudab toota määramatuses koguses rohkem ebameeldivusi kui oleks võimalik loendada, veel vähem kirja panna.

Draama vältimisega seoses meenub ka üks õpetlik katke filmist (või ka raamatust):

Patrick Bateman: I don't think we should see each other.
Evelyn Williams: But your friends are my friends and my friends are your friends. I don't think it would work. You have a little something...
Patrick Bateman: I know that your friends are my friends and, uh... I thought about that. You can have'em.

Kontekst on täiesti erinev, aga oluline on punchline: "You can have'em". Ma ei vaja draamat, lollust ega labasust jms.. Ja mulle ei valmista probleemi nende vältimiseks loobuda ka mõnest positiivsemast nüansist.

Kunagi saan mahti siis tekitan tasakaalustamise huvides nimekirja asjadest, mille peale ma väärtustan teiega suhtlemist veelgi rohkem kui enne. Aga mitte täna. Ma olen juba niigi hoogu sattunud..

soundtrack : õhtune kontori vaikus (näritud kondi aaaeeeglaane krõbin?).

Sildid: , ,

2 Comments:

Blogger meRilin K said...

õehjah, ma ei imesta enam millegi üle..

12/3/08 20:33  
Blogger Eva Labotkin said...

Mõistan su valu (noh, või vähemalt teen näo, et mõistan),
kuid julgen siiski mainida, et
Bateman ei ole just parim (loe: eluterveim) rollimodell.

Mõte sellele.

ztrvsow,
C

12/3/08 20:52  

Postita kommentaar

<< Home