pühapäev, aprill 10, 2011

Sellest, et raamatud saadavad mind kambaga..

Aasta alguses passisin kuskil ja arutlesin omaette e-raamatute idee üle ja leidsin, et ei ole ühtegi head põhjust paberi külge klammerdumiseks. Paber on küll vahel tore, näeb riiulis hea välja ja lõhnab hästi, aga kogu see tiraaži ennustamine, trükkimise kulu, jaotusvõrk, transport, ladustamine – see kõik on ju niivõrd ebaefektiivne, mõttetu ressursside laristamine ja heade asjade leviku takistamine.

Kogu oma e-raamatukogu saad aga seljakotis mugavalt kaasas kanda, sekunditega varundada ja otsida-leida midagi uut lugemiseks kasvõi laupäeva öösel kell 01:19. 01:20 juba tegeleda lugemisega.. Idee on ju nii ilus, et lihtsalt TULEB e-pöörduda.

Igatahes, guugeldasin end riistvara osas pooleks. Ei taha wifit, värve, näritud õuna, kilode kaupa plastmassi, klaviatuuri, ussimängu ja muid mõttetusi. Selgus, et väga konkreetselt tahan seda - Sony PRS-650, mille puhul kõik (peale hinna :P) näis hea. Leidmine küll eestis väga kerge ei olnud, kuid mõned partiid vahel ikka jõuavad ka kohale.

Video: onud internetis näpivad sama liiki isendit..

Pilt on ilus ja lugeda tõesti sama hea kui paberit. Puudustest tooks välja vaid konkreetse isendi tugiteenused. Nimelt Sony raamatute arvutiga sünkimise programm on pisut värdjas. Õnneks seal eriti aega veetma ei pea ja ta on ka piisavalt minimalistlik, et asjad tehtud saaksid - “võta kõik failid sellest kaustast”  ja “sünkroniseeri”.

Teine  miinus on see, et Sony oma raamatupood toimib ainult USA & Kanada residentidele. Õnneks vahet ei ole, sest ega ma neile oma infot väga anda tahtnudki ja DRM’iga raamatuid on plaan nagunii rangelt boikoteerida. Seejuures My Sony registreerimisel EI OLNUD võimalik asukohamaaks Eestit isegi valida, sest nad leidsid, et ma olen Lätis. EI mingit vaidlemiskohta, sest nemad ju teavad paremini.

Kõik, mis puudutab lugemist on aga väga mõnus ja nädalaga on mul paarkümmend raamatut juba igapäevaselt kaasas, üht-teist loetudki.

DRM-ita raamatuid leiab ka. Senikohatuist parimad ettejäänud kohad:

  • Project Gutenberg – avalikus domeenis olevaid tasuta e-raamatuid, sh palju klassikat.
  • FictionWise – Barnes & Noble company raamatupood, kus leidub ka uuemat-popimat kraami. DRM-vabad asjad on tähistatud märgendiga “MULTIFORMAT”.
  • SmashWords – Lightweight e-raamatute kirjastus-pood. Indie, aga leidub ka päris huvitavaid asju.
  • + eestikeelne kirjandus @ DIgikogu, kriso, Rahvaraamat, Apollo jm. Valik on neis vist identne. Btw Eesti e-kirjandus on DRM-vaba EPUB, jee!

Eriti poppe mitte veel surnud kirjanikke on ilma DRMita küll pisut keeruline leida. Näis. Ei ahvatle ka purjedega abimeeste kasutamine, aga alternatiive napib.. Oh, kust ma Banks’i saan ?!

Ehk kunagi kilkan ka loetud teostest (ja sõiman põhjalikumalt ja emotsionaalsemalt DRMi).

Soundtrack: Noir Désir - Si rien ne bouge

Sildid: ,