neljapäev, oktoober 16, 2008

Sellest kuhu loll saab oma raha jätta..

Täna anti mulle link uuele ja väidetavalt populaarsele oksjonikeskkonnale: http://www.sendikas.ee

Oksjon toimub pmslt järgmisel põhimõttel:

  • Alghind 0.0 EEK
  • pakkumise tegemine tõstab hinda 0.07 EEK võrra.
  • pakkumise tegemine maksab 6.50 EEK või 15 EEK  (vastavalt pakkumise tegemise viisile).

Allpool kiire ülevaade oksjonil toimunud suvalise "õnneliku võitjaga" lõppenud oksjoni kohta. klikkisin lihtsalt regioonis "viimane võitja" ja nägin sellist infot:

"Mikrolasendikasineahi, Electrolux

Väärtus 2,495.00 kr.
Toote lõpphind 71.68 kr.
Võitja pakkumisi kokku 197 tk
Hind võitjale* 1,647.68 kr.
Kokkuhoitud summa 847.32 kr

* "Hind võitjale" summa on kalkuleeritud statistilise keskmise pakkumishinnaga 8,00 krooni"

Pärit aadressilt http://www.sendikas.ee/oksjonid/136, igaks juhuks jäädvustasin ka pildina.

Matik minus tahaks siinkohal üht-teist arvutada, usaldades nende pakutud üllatavalt täpse arvuna väljenduvat statistilist keskmist 8EEK/pakkumine:

  • Kokku tehti 71.68EEK / 0.07EEK = 1024 pakkumist
  • pakkumiste tagastamine, eeldusel et 2. ja 3. pakkumise teinud isikud on teinud ca sama palju pakkumisi kui võitja = (200tk * 10% + 200tk * 5%) *8.00EEK = 240 EEK
  • kokku sai oksjonikorraldaja tulu 8.00EEK * 1024 + 71.68EEK= 8263.68 EEK
  • Oksjonikorraldaja teadaolevad kulud (oksjonil olnud asi + transport + pakkumiste tagasimaksmine) = 2495 EEK + ~150 EEK + ~240 EEK = 2885 EEK
  • Oksjonikorraldaja võit = 5378.68 EEK
  • Mittevõitnud pakkujate summaarne kahju = 8.00 EEK * (1024-197) = 6616 EEK.
  • Oksjonikorraldaja tagastab kokku mängijatele erinevate hüvedena 2885 EEK/ 8263.68 = 35% inimeste kulutatud rahast. 65% läheb seega oksjonikorraldaja taskute täitmiseks.

Juhuks kui keegi veel arvab, et sendikas on koht, kus lihtne inimene saab turuhinnast odavamalt asju, siis palun vaadake neid arvutusi veelkord. Tegemist on pesueht loteriiga, kus korjatakse kõigilt osalistelt raha, aga tagasi antakse sellest vaid kolmandik. Selliste tingimustega loteriis osalemine on rumal. Suisa loll. Miks ei ole eestis inimestel ideid, mis looksid lisaväärtust ? Selle asemel mõeldakse välja uusi ja põnevaid viise kuidas müüa 2500 kroonine mikrolaineahi ühiskonnale 8000 krooni eest

Siis on see koht, kus keegi pobiseb "Nemad on lollid ja pakuvad, mina pakun ja võidan ja säästan sellega palju-palju!". Kuidas on võimalik antud oksjonil võita ? Parim taktika, mille ma suudan välja mõtelda (kui mittemängmine kõvale jätta), oleks:

  • Paku vaid siis kui pakkujate arv on minimaalne, soovitavalt kui oled ainuke.
  • Sekku pakkumisse võimalikult hilja.
  • Kui juba pakud, paku kuni võiduni või maksimaalse summaarse kuluni (pakkumiste kulu + oksjoni hind), mida oksjonil olev asi on sinu jaoks väärt.

Antud taktikal on ka mitu ohtu, eriti kuna antud taktika on ilmselt üsna loomulikust järgitav paljude mängijate poolt. Tõsiseltvõetavad pakkujad tulevad võivad tulla pakkuma siis kui sinagi, sul ei ole sellest mingit eelist. Vaevalt korraldatakse oksjoneid kui pakkujaks oled vaid sina.
Millal on õige hetk sekkumiseks ? Liiga hiljaks jäämine võib tähendada oksjoni kinniminekut, liiga vara sekkumine viib aga kiirelt kahjumisse.

Eriti ebameeldivaks läheb olukord kui hakata mõtlema kolmanda taktika punkti peale: sina pakud oma ülemise piirini, kuid piisab vaid ühest sama meelekindlast oponendist, kes on kas sekkunud hiljem (ta on vähem kulutanud) või kelle silmis on oksjonil olev asi rohkem väärt (NB! mõlemad võimalused on sinust sõltumatud). Tulemuseks on see, et sa oled sunnitud võidu korral maksma rohkem kui asi oli sulle tegelikult väärt või kaotama kõik pakkumisele tehtud kulutused ja jääma tühjade kätega. Mõlemal juhul - you lost!

Lõpetuseks veel julgustav punkt sendioksjoni kasutustingimustest:

"8. Oksjoni- ja kasutustingimuste muutmine

Oksjonikorraldajal on õigus muuta oksjonite kasutustingimusi, pakkumisaegu ning muidu oksjoniga seotud tingimusi käimasoleva oksjoni ajal. Uued tingimused jõustuvad koheselt hetkest, kui need avaldatakse oksjoni internetileheküljel."

(http://www.sendikas.ee/Kasutustingimused/)

Palun inimesed, rakendage oma kujutlusvõimet, mida kõike selle punkti abiga teha saab..

Ma tean, et patt on jätta lollile tema raha, kuid pisut kurvaks teeb ikkagi, et sellised üritused leiavad üldse kasutajaid ja mängureid. Mängigu siis juba parem viking lotot vms, vähemalt on iga piletiga teoreetiliselt võimalik võita. Samuti on võidufondi minev protsent peaaegu kordades suurem ja võidu saab rahas, mitte mikrolaineahjudes.

Sildid: , ,

2 Comments:

Blogger Ray D. Noper said...

nn. sendioksjoneid on ainuüksi Eestis vähemalt 8, ühtlasi üritavad mõned Eesti ettevõtjad trügida ka lähisvälismaa turgudele.

Aga ega lisaväärtust looda vähem, kui rate.ee või milliondollarhomepage.com puhul... Üks internetiidiootsus kõik.

17/10/08 10:38  
Blogger Imre said...

Ma olen õnnelik, et ma neist vähemalt 8st sel juhul nii vähe tean.

Tasuta idiootsus on ok, eriti kui seal on peidus mingi entertainment value. "Sendika" puhul olin ma paraku taipamatu ja seda ei näinud..

17/10/08 21:44  

Postita kommentaar

<< Home